Ateliere

Gruiul Colunului ofera in cadrul sejururului de vacanta, participarea la cerere si contra cost la ateliere tematice cu obiective esentiale pentru imbunatatirea calitatii vietii personale, pentru ancorarea in valorile autentice si pentru indepartarea de factorii toxici ai cotidianului actual.

Atelierele sunt impartite in 3 mari categorii si se bucura de diversitate pentru a evita monotonia, fiind in acelasi timp o oferta de provocare pentru fiecare, dupa pasiuni, putere si indemanare.

Pescuit sportiv in raul Olt

Pescuitul, care nu este doar o arta, ci inseamna si relaxare, pasiune si multa rabdare. El este considerat ca fiind o activitate desfasurata pentru a scapa de stres si pentru a evada din cotidian, din monotonie.

Inainte de toate, pescuitul este considerat un sport, insa foarte multe persoane trateaza pescuitul ca pe o activitate pe care o pot desfasura la fiecare sfarsit de saptamana si chiar si in timpul concediilor de vara. Chiar daca pare o activitate destul de simpla, de-a lungul timpului au fost dezvoltate si introduse numeroase tehnici de pescuit pentru fiecare dintre acestea folosindu-se un anumit tip de echipament.

Ca si sport, pescuitul are beneficii medicale insemnate, avand rolul de a elimina stresul acumulat din timpul perioadelor solicitante si de a forma armonios o legatura puternica intre corp, minte si suflet. Practic, pescuitul te ajuta sa te cunosti pe tine insuti. Pe langa tonifierea musculaturii bratelor si corpului, practicarea pescuitului scade tensiunea arteriala, accelereaza circulatia sangelui si ofera corpului un confort necesar.

Ca si hobby, pescuitul are ca si avantaj faptul ca este o activitate care se desfasoara in aer. Pescuitul poate reprezenta o modalitate inedita de a calatori si de a vizita locuri noi, exista numerose tehnici de pescuit care pot fi aplicate diverselor tipuri de ape. Chiar daca mergeti pe o balta privata sau pe malul unui rau de munte, pescuitul poate ajuta pe oricine sa se simta mai aproape de natura.

Pescuitul va ofera posbilitatea sa admirati peisajele minunate din Tara Oltului si sa va bucurati de linistea si pacea din natura primitoare.

Pentru incepatori sau pentru cei care nu au la indemana propriile echipamente, va oferim undite spre inchiriere si permise de pescuit turistic si la cerere, meniuri “pescaresti” pentru a da savoare “trofeelor”.

Tarife de inchiriere:

echipament – undita complete 15 ron /zi

permis –  10 ron/zi

permis= 3 undite in apa

3 undite +permis 50 ron / zi

Trasee cu bicicleta / masina 4x4

Calatorind cu masina de teren 4×4 versus masina “normala” 4×2 este cea mai buna oportunitate de a descoperi mai mult decat atractiile turistice comune, aglomerate si deja “poluate”, avand acces la o “alta Romanie”, care ofera peisaje fabuloase in natura salbatica a Carpatilor cu parauri si lacuri montane de o frumusete rara. Pe tot parcursul calatoriei cu masina de teren explorezi locuri unde se ajunge doar cu piciorul, ceea ce este o experienta extraordinara inclusiv pentru persoanele cu mai putina conditie fizica, seniori sau persoane cu handicap locomotor. Cu masina de teren accesezi rutele off-road pana in zonele inalte ale muntilor, fiind un vehicul suport pentru cei care fac trekking si care au avantajul de a face doar traseele de creasta de maxim interes, reducand timpii mari de urcare cu efort mare si satisfactii mici Traseele turistice sunt configurate astfel incat sa imbine armonios punctele de belvedere cu atractiile culturale, plimbarile cu bicletele, trekking-ul prin muntii impaduriti sau picnicurile in poienite de poveste. Daca esti posesorul unei masini “autentic”4X4 gradul de dificultate al traseului poate creste dar si satisfactile vor fii mai mari.O zi obisnuita de off-road presupune intre sase si opt ore de condus, fiecare traseu turistic oferind un punct de actractie sau o “pauza de cafea” si reconfortare la cel putin doua ore.Oferim masina de insotire si asistenta la un tarif de 450 ron/zi

Photo hunting

Photo hunting (eu i-as spune vanatoarea de imagini termenul consacrat este”photo-hunting”) este un hobby provocator pentru ca presupune atat dezvoltarea abilitatilor de “vanator”, prin intelegerea in profunzime a comportamentului “vanatului” viu, dar si achizitia unor echipamente extrem de performante, pentru  a putea excela in acest domeniu, facand din fotografie arta clipei.

Este vorba atat  de imortalizarea unor momente unice pe care natura inconjuratoare le pune la dispozitie in clipe irepetabile, chiar si in absenta unui subiect viu, dar si despre prinderea pe pelicula a unor instantanee unice cu pasari sau animale salbatice in intreaga lor splendoare.

Iata cateva sfaturi utile pentru a intelege mai bine in ce consta photo hunting –ul si cum poate el deveni dintr-o indeletnicire de timp liber, un amestec de arta si pasiune ce poate delecta oricand publicul cel mai pretentios.

 1. Alegeți o cameră bună
 2. Utilizați obiectivul corect
 3. Protejați-vă și echipamentul de intemperii
 4. Utilizați setările corecte
 5. Folosiți un trepied robust
 6. Aflați despre animalele pe care le fotografiati
 7. Exersati fotografia animalelor si obiectelor in miscare
 8. Ramaneti tacuti si discreti
 9. Respectati regulile de compoziție (regulile treimilor)
 10. Fiți răbdători
 11. Căutați locații bune
 12. Nu vă temeți să fotografiați în condiții meteo dificile

 

Echipa Gruiul Colunului va ofera insotitor cunoscator al florei si faunei din zona si

locatii feerice pentru un photo-hunting spectaculos.

Tarifele difera in functie de durata si complexitatea “safari-ului” si vor fi stabilite la Receptie.

Cules de fructe de padure si / sau plante medicinale din proximitate

Iunie, iulie, august, septembrie… Sunt lunile in care este deschisă farmacia naturii.

La fel de important ca modul de administrare a remediilor fitoterapice este şi modul in care sunt culese plantele, momentul din an şi chiar din zi in care sunt recoltate şi condiţiile de depozitare, existand un “adevărat cult” pentru plantele medicinale in răndul specialiştilor in fitoterapie. Ele sunt culese şi păstrate in aşa fel incăt să nu işi piardă nici măcar una dintre proprietăţile care le recomandă intr-o serie variată de afecţiuni. In ceea ce priveşte recoltarea plantelor, specialiştii ne prezintă două abordări. In cazul in care de la o plantă se foloseşte partea aeriană: frunzele, florile, tulpina, acestea se culeg in perioada de inflorire, adică primăvara sau vara. Dacă de la planta respectivă se utilizează rădăcina sau rizomul, atunci recoltarea se face fie primăvara timpuriu, fie toamna.

Lunile de vară sunt cele mai bogate din punctul de vedere al plantelor medicinale care se culeg in această perioadă. Regula de bază este ca plantele să se recolteze atunci cănd sunt inflorite, deoarece aceasta este perioada cănd inmagazinează maximum de energie. Este indicat să evităm acele plante care au inceput deja să se scuture.

Un lucru mai puţin ştiut de noi, dar respectat cu sfinţenie de bunii cunoscători in culegerea plantelor este că, pentru a nu “deranja” in nici un chip echilibrul energetic al acestora, ele trebuie recoltate in prima parte a zilei, după ce se usucă roua, adică in jurul orei 11:00. O atenţie deosebită trebuie să o acordăm şi instrumentelor pe care le folosim la recoltare: “Pentru a evita distrugerea plantelor este recomandat să nu se smulgă pur şi simplu, ci să se taie cu o forfecuţă doar partea superioară, evităndu-se partea lemnoasă. Astfel ne asigurăm că vom putea beneficia şi anul următor de plantele respective”, explică specialistii fitoterapeuti.

Luna iunie

Foarte multe plante medicinale se recoltează in prima lună a verii, ca musetelul sau romanita,  paducelul sau gherghinul sau talpa gastei. Florile de romaniţă se culeg in luna iunie, insă pot fi adunate pănă in septembrie, deoarece aceasta infloreşte de două ori pe an, a doua oară in luna septembrie. In luna iunie, de la păducel se culeg frunzele. Păducelul este planta cardiacilor, cu efect tonic cardiac şi de reglare a tensiunii arteriale.

Talpa-găştei este, de asemenea, o plantă recomandată persoanelor cu afecţiuni cardiace. Aceasta este o plantă perenă, comună in ţară, intălnită atăt in zona de cămpie, căt şi in cea de deal, de regulă la marginea drumurilor sau pe terenuri necultivate. De la talpa-găştei vom recolta părţile aeriene, pe timp frumos, din luna iunie şi pănă in august. Talpa găştei este folosită pentru tratarea contuziilor, rănilor, arsurilor, dar şi a durerilor reumatice. Principala sa utilizare este insă pentru tratarea bolilor de inimă.

Luna lui Cuptor

In iulie, natura ne oferă la fel de multe opţiuni terapeutice.

Busuiocul este una dintre ele, fiindcă infloreşte chiar in această lună şi este cea mai bună perioadă pentru recoltare. Cu o compoziţie bogată in uleiuri volatile, planta se recomandă in tulburări gastrointestinale (colite, balonări abdominale), sub formă de infuzie preparată din frunze şi flori proaspete.

Seminţele de chimen, şi ele bogate in uleiuri volatile, se culeg intotdeauna in luna iulie, Seminţele sunt indicate in principal in probleme gastrointestinale,

Frunzele şi florile de cicoare recoltate in iulie sunt recomandate sub formă de infuzie pentru purificarea ficatului şi stimularea secreţiei biliare.

Podbalul, de la care se recoltează frunzele in luna iulie, este indicat indeosebi in afecţiuni ale aparatului respirator, pentru proprietăţile antiinflamatoare, antispastice, emoliente, expectorante. Salvia sau “iarba sfăntă” se recoltează in luna iulie şi se utilizează in tratamentul unui mare număr de afecţiuni: gastrice (colite, gastrite), hepatice, renale, respiratorii. Infuzia din frunze de roiniţă combate tulburările gastrointestinale, stimulează secreţia biliară, dar acţionează şi asupra sistemului nervos, ameliorănd stările de anxietate şi nervozitate.

Luna august

Popular se spune că luna lui Gustar impinge anul spre toamnă. Apropiindu-ne de sfărşitul verii, in această lună sunt culese şi cele mai multe plante medicinale. Farmacia lunii august este una cu multe oferte: fie flori şi frunze (brusture, coada-calului, coada-racului, gălbenele, lumănărică, fumariţă, traista-ciobanului, unguraş, cerenţel, nalbă), fructe (afine, coacăze negre, păducel, strugurii-ursului, mure), fie seminţe (anason, fenicul, dovleac, mărar).

Spre sfărşitul verii sunt recoltate şi seminţele unor plante. Printre cele mai cunoscute şi utilizate sunt seminţele de fenicul şi cele de anason. Acestea au efect calmant, sedativ, intrănd in compoziţia ceaiului contra colicilor pentru sugari. In acelaşi timp, feniculul şi anasonul au efect carminativ intestinal (de absorbţie a gazelor).

Fructe de pădure

Luna august este apogeul fructelor de pădure: afine, zmeură, coacăze negre. Acestea conţin antocianidine, substanţele care le dau culoarea roşie sau albastră. Datorită antocianidinelor, acidului cumaric şi clorogenic pe care il conţin, fructele de pădure au proprietăţi anticancerigene puternice. Avantajul lor este că pot fi culese şi puse la congelat, astfel incăt să ne putem bucura de beneficiile lor tot timpul anului.

Fructele, dar şi frunzele de afin sunt recunoscute pentru proprietăţile lor hipoglicemiante. Efectul hipoglicemiant se datorează conţinutului de mirtilină (pigment prezent in frunze şi fructe). Ca adjuvant in regimul diabeticului, frunzele şi fructele uscate de afin se pot asocia cu teci de fasole şi cu Frunze de dud.

Toamna se recoltează rădăcini

Toamna nu este aşa de darnică in plante medicinale cum este vara. Totuşi, in luna septembrie mai putem recolta ceva ierburi tămăduitoare, nu atăt pentru frunze sau flori, căt mai mult pentru rădăcini. Inceputul toamnei (ca şi primăvara timpurie) este momentul prielnic pentru recoltarea rădăcinilor de cicoare, iarbă mare şi obligeană.

 

Culesul de plante medicinale si de fructe de padure – de sezon – este o activitate relaxanta si plina de cunoastere primita de la insotitori cunoscatori ai zonei.

Produsele culese se pot usca si ambala la Centru si pot constitui “trofee” de luat acasa in cufarul de vacanta.

Insotitorul va percepe un tarif ce va fi stabilit la Centru in functie de marimea grupului si durata excursiei.

Drumetii pe trasee ghidate din Muntii Fagaras si pe Valea Hartibaciului

Aventură, mişcare în aer liber, peisaje încântătoare, distracţie şi, mai presus de toate, sănătate! Nimic nu se poate compara cu o drumeţie montană pe cele mai înalte vârfuri ale Carpaţilor româneşti. Masivul Făgăraş cu ale sale culmi stâncoase a fost mereu o provocare pentru cei ce vor să escaladeze cele mai înalte culmi montane: Vf. Moldoveanu (2544 m), Vf. Negoiu (2535 m), vârfurile Laiţa, Vânătoarea lui Buteanu, Scara, Suru sau Paltinu, toate cu altitudini de peste 2000 m. O altă atracţie bine-cunoscută a zonei este Transfăgărăşanul, şoseaua situată la 2300 m altitudine, cea care face legătura între latura sudică şi cea nordică a Făgăraşului.

Masivul Făgăraş (parte a Carpaţilor Meridionali) ocupă pe teritoriul judeţului Sibiu sectorul glaciar central al acestei grupe delimitat la vest de râul Olt şi la est de Valea Arpaşului. Drumeţiile pe traseele din Făgăraş vă vor purta prin peisaje spectaculoase oferite de zonele de creastă dar şi de numeroasele lacuri glaciare (Bâlea, Avrig, Podrăgel, Lacul Doamnei, Călţun), cascade (Negoiu, Şerbota, Bâlea, Valea Moaşei), fauna rarisimă (marmote, capre negre, căprioare, cerbi, pisica sălbatică, cocoşul de munte) şi vegetaţia diferenţiată a etajelor alpine (de la păduri de foioase până la tufişuri de jnepeni, ienuperi, floarea de colţ sau bujorul de munte).

Echipa Gruiul Colunului va da recomandari inainte de a pleca în drumeţie, pentru a va echipa corespunzător, in functie de prognozele meteo si de dificultatea traseului. Ghidul montan (cu experienta indelungata de salvamontist) care va insoteste, este o sursa inepuizabila de informatii, sfaturi si povesti.

PS: Nu uitaţi aparatele foto!

Menu